Canary – merilec radona

Digitalni merilec povprečne koncentracije radona je bil razvit na Norveškem, kjer se s problemom radona srečujejo intenzivno že desetletja.

»Kanarček« je lahko dostopen instrument za izvajanje stalnih meritev koncentracije radona v bivalnih prostorih. Izmerjen rezultat prikazuje na zaslonu in ga posodablja vsako uro. Instrument prikazuje povprečno skupno vrednost koncentracije radona v prostoru, kjer je postavljen, torej kumulativno vrednost. Napajajo ga 3 standardne baterije LR03/AAA, ki trajajo do 3 let. Navodila v slovenskem jeziku.

Značilnosti:

Canary je namenjen merjenju povprečne vrednosti koncentracije radona v prostoru v srednjih ali daljših časovnih obdobjih. Rezultate meritev odčitamo na zaslonu, ki prikazuje povprečno vrednost v Bq/m3 od zadnjih 24 urah, v zadnjem tednu in skupno povprečno vrednost od trenutka zadnje vključitve.

Dolgoročno spremljanje, na primer nekaj mesecev, je še posebej koristno za pridobitev rezultatov za ovrednotenje realnega stanja. »Kanarček« shranjuje rezultate meritev do 16 mesecev, vendar ti podatki niso na voljo za prenos na druge naprave ali zunanje spominske enote.

Kratkotrajne oz. občasne meritve Canary prikazuje kot 3 povprečne vrednosti: v zadnjih 24 urah, zadnjih 7 dni, od trenutka, ko smo ga zadnjič vključili.
Vrednost, ki kaže povprečje v zadnjih 24 urah, je obremenjena z veliko negotovostjo.

Za pridobitev rezultata za prvo okvirno oceno je potrebno merilec namestiti v prostor za najmanj 3 dni, priporočljivo en teden, saj koncentracija radona ni enaka skozi ves dan in prav tako tudi ne preko tedna. Radonska nihanja zaznamo tudi zaradi vremenskih sprememb, letnega časa. Canary prikazuje povprečno kumulativno vrednost. Pomembno je spremljanje dnevnega nihanja, da bi lahko ocenili, ali ukrepi za znižanje koncentracije zares učinkujejo.

Uporaba:

  • stalno srednje-in dolgoročno merjenje koncentracije radona v zaprtih oz. bivalnih prostorih,
  • za preučevanje učinkov ukrepov sanacije radona iz bivališč.

Tehnični podatki

Velikost

Življenjska doba baterije

Natančnost

Teža

120 mm x 69 mm x 22,5 mm

do 3 let

do 5 % na 7-dnevno merjenje 100 Bq/m3

130 g (vključno z baterijami)

Za več informacij nas kontaktirajte in z veseljem Vam bomo svetovali!

Canary – merilec radona

Piškotki

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Več o piškotkih na naši strani si lahko preberete, v pravnem obvestilu.
Preberite več